Ispečeni soparnik

Tražite recept za soparnik? Napravite ga u 8 koraka

Sirovine i karakteristike soparnika

Sastojci za soparnik

Soparnik se radi od jednostavnih sirovina: mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog (maslinovo i suncokretovo ulje u omjeru 1:1) ulja, češnjaka, soli i vode. Soparnik je pekarski proizvod od razvaljanog tijesta ispunjen blitvom i crvenim lukom “kapulom”, a ispečen na užarenom kominu u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Okrugloga je oblika, promjera 90 do 110 cm ovisno o promjeru daske “sinije”, namazan maslinovim uljem i stučenim ili sitno isjeckanim češnjakom. Ispečen i namazan se reže tako da se dobiju komadi “fete” oblika romboida. Veličina izrezanih komada romboidnog izgleda “pašaice” ovisi o promjeru soparnika. Ostali komadi se zovu okrajci (rubni komadi). To su krajevi s uvrnutim rubom i nepravilnog su oblika.

Boje je svijetlo žute do svijetlo zelene, mjestimično nagorjele i popucane kore. Mirisa pečenog tijesta je po drvu izgaranom na otvorenoj vatri i češnjaku. Rubni komadi su djelomično hrskavog okusa, dok su komadi udaljeniji od ruba mekanog i specifičnog okusa kojeg daje kombinacija blitve, maslinovog ulja i češnjaka.

Potrebna oprema i sastojci

Otvoreno ognjište “komin” Pripadajući alat ( ožeg, lopatica, sirkova metlica), drva od vinove loze ili drvo bjelogorice (ne koristiti drva čempresa, smriča ili zelenoga bora jer imaju dosta smole i poseban miris), okrugle drvene ploče promjera 90-110 cm | 2 komada, valjak za valjanje tijesta dužine 90-130 cm, naprava za gnječenje luka, zdjela za začiniti blitvu.Od sastojaka trebamo: meko pšenično brašni, blitva, crveni luk, maslinovo ulje miješano omjer 1:1, češnjak, sol i voda.

Priprema soparnika u koracima

Blitva za soparnik
  1. Dan prije pečenja mora se ubrati blitva. Blitva se opere, skine se korijen (peteljka) s lista, izreže se na rezance, te se stavi u rešeto ili prostre na pamučnu krpu ili stoljnjak da se preko noći ocijedi (osuši).
  2. Zamjesi se tijesto, te ga se razdvoji na dva dijela. Crveni luk se očisti i izreže na sitno. Na kominu se naloži vatra da se komin dobro ugrije. Vatra se raširi po cijeloj površini komina-malo više nego je veličina soparnika. Prije pečenja loži se otprilike 50-60 minuta. Na obje okrugle ploče se izvalja tanko tijesto valjkom za valjanje.
  3. U prikladnoj posudi izmješa se blitva i crveni luk, te začini solju i miješanim uljem. Tako začinjena blitva s crvenim lukom ravnomjerno se raspodjeli na izvaljano tijesto na okrugloj ploči i preklopi drugim izvaljanim tijestom. Rubovi tijesta se spoje uvrćanjem (zarolano) prema unutra. Tako pripremljen soparnik posuti prekrupom i poklopiti drugom okruglom pločom, da lakše sklizne sa ploče na komin. Okrenuti ploče za 180 stupnjeva – tako da se uvnuti kraj i prekupa sada leže na donjoj okrugloj ploči.
  4. Prije stavljanja soparnika na komin ožegom razgrnuti žar (ako je jak dosipa se luga). Očisti se površina veća od soparnika. Skida se gornja okrugla ploča sa soparnika. Okrugla ploča na kojoj je soparnik postalja se na dno komina pod nagibom tako da laganim trzajem malo sklizne, da bi daljnjim laganim izvlačenjem ploče ostao na kominu.
  5. Lopaticom (ožegom ili metlicom) se na njega nanese žar. Potrebno je metlicom stalno miješati žar, da soparnik ne izgori. Tijekom pečenja soparnik se napuše (izdigne se gornji dio tijesta usljed stvaranja pare pri pečenju), te ga je potrebno čačkalicom ili vilicom probušiti sa strane da se oslobodi nakupljenih para. Tako se peče 15-20 minuta.
  6. Kada je pečen, sa njega se skida žar, podstavlja se okrugla ploča na koju se soparnik izvlači. Izvučeni soparnik se ispraši krpom kako bi se uklonio zaostali lug. Zatim se pokriva drugom okruglom pločom, te se ponovo okreće za 180 stupnjeva pa se i druga strana također ispraši. Soparnik-prodaja-dostava-kušaonica-soparnika-OPG-Čorić
  7. Na soparnik se stavi prethodno izgnječen ili sitno isjeckani češnjak i zalije se maslinovim uljem. Čistim dlanom razmaže se češnjak i maslinovo ulje po cijelom soparniku i utrlja tako da se ulje dobro upije. Posebno zaobljenim nožem se reže soparnik na trake, čija širina ovisi o njegovom promjeru, zatim dijagonalno, iste širine, tako da se dobiju komadi u obliku romboida.
  8. Gotovi soparnik, ukoliko se odmah ne konzumira/prodaje, čuva se u hladnjaku. Za potrebe transporta čuva se u adekvatnoj ambalaži (posude ili omoti).
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *